Zeliščarske delavnice jeseni 2023

Objavljeno: 21. 11. 2023

Zeliščarske delavnice to jesen so potekale v sklopu projekta Skupaj na poti ponovnega spoznavanja travniških in vrtnih zelišč.  Več o delavnicah si lahko prebereš spodaj, spremljaj pa naš Facebook in spletno stran za delavnice v prihodnje, saj s projektom nadaljujemo tudi letos. 🙂

Delavnica Načrtovanje in ureditev zeliščnega vrta

Datum: 11. 9. 2023

Lokacija: Posestvo Makrobios Panonija, Lucova

Vodja delavnice: Lovro Vehovar

 

Zeliščni vrt je vir zdravja, pa tudi prostor za sprostitev in življenjsko okolje številnih rastlin in živali. Na delavnici so bile obravnavane teoretske osnove zeliščarstva in praktični uvod v načrtovanje vrtov. 
 
Udeleženci so se naučili, kako načrtovati in urediti zeliščni vrt, da bo zadovoljil želje in potrebe uporabnika, hkrati pa se bo zlil s kulturno krajino.

Pridelovanje zelišč

Datum: 12. 9. 2023

Lokacija: Zeliščni vrt Korina, Dolnji Slaveči

Vodja delavnice: Lovro Vehovar

 

Rastline, ki jih imenujemo zelišča, spadajo botanično v zelo raznolike skupine. Tako so tudi njihove rastne potrebe zelo raznolike. Na delavnici so udeleženci spoznali, kako se jim uredi primerno rastišče, kaj rastline potrebujejo za rast, kako se jih poseje in iz njih vzgaja sadike ter kako se za njih skrbi. Lovro Vehovar je na svojem posestvu pokazal nekaj primerov pridelovanja zelišč ter kako različna zelišča prepoznati in uporabljati. 

 Nabiranje zelišč v naravi in divja hrana

Datum: 13. 9. 2023

Lokacija: Turistična kmetija Smodiš, Otovci

Vodja delavnice: Lovro Vehovar

 

Na delavnici so udeleženci na ‘sprehodu z zeliščarjem’ poiskali, spoznali in nabrali užitne divje rastline. Iz nabranih rastlin so pripravili kosilo, ajdovo kašo z divjimi rastlinami. 

Sprehod z zeliščarjem, jesen 2023
Delavnica Tradicionalni pripravki iz zelišč in izdelava mila

Tradicionalni pripravki iz zelišč in izdelovanje mila

Datum: 14. 9. 2023

Lokacija: Eko-socialna kmetija Kocljevina

Vodja delavnice: Lovro Vehovar

 

V naših podnebnih razmerah so nam sveža zelišča na razpolago le del leta. Zato so si naši predniki omislili številne načine shranjevanja zelišč ali njihovih izvlečkov za kasnejšo uporabo. Na delavnici je bilo predstavljeno kako se zelišča čistijo, sušijo, namakajo v olju, alkoholu, kisu, medu, hranijo s sladkorjem, ipd. Praktično je bilo prikazano, kako se lahko iz zelišča naredi milo ali naravno kremo. 

Destilacija zelišč

Datum: 15. 9. 2023

Lokacija: Zeliščni vrt Korina, Dolnji Slaveči

Vodja delavnice: Lovro Vehovar

 

Dišavne rastline vsebujejo dišeče spojine, ki jim pravimo eterična olja. Poleg lepega vonja so nekatera eterična olja tudi zdravilna ali uporabna za izdelovanje različnih zeliščnih pripravkov (krem, mil, osvežilcev.) Na delavnici so udeleženci izvedli vodno-parno destilacijo izbrane rastline, ki so jo tudi sami nabrali. Tako so spoznali celoten postopek priprave in izvedbe destilacije in se poučili o koristi in uporabi destilatov.

zeliščarska delavnica Destilacija zelišč Lovro Vehovar Korina

Sušenje zelišč

Datum: 28. 10. 2023

Lokacija: Makrobios Panonija, Lucova

Vodja delavnice: Esad Šabanović

 

Zadnja delavnica v letu 2023 je bila posvečena sušenju zelišč. Udeleženci so se naučili, kako se rastline pripravi na sušenje, kakšni so postopki sušenja zelišč, kako se jih potem pravilno shrani in spakira.