Trajnostna prehrana na podeželju: od povečanja ekološke samooskrbe k sooskrbi

Objavljeno: 25. 06. 2024
V juniju 2024 smo pričeli z izvajanjem enoletnega projekta Trajnostna prehrana na podeželju, ki na različne načine naslavlja tematiko trajnostne prehrane na podeželju. Več informacij o projektu najdete spodaj – od osnovnih namenov in ciljev, predvidenih vsebin, do okvirne časovnice.

Povzetek projekta

Pričujoči projekt Trajnostna prehrana na podeželju naslavlja možne spremembe in prilagoditve v prehranskem sistemu (tj. celoten krog pridelave, predelave in distribucije), ki izredno intenzivno in škodljivo vpliva na okolje. V projektu se bomo lotili razvijanja vsebin, ki bodo trajnostno hrano približale pridelovalcem, predelovalcem in lokalnim skupnostnim na podeželju. Ruralna območja so tista, kjer navkljub potencialom še vedno ni zadostne ozaveščenosti o povezavi med prehrano, okoljem in zdravjem. Hkrati je še naprej prisotno nezaupanje do ekološkega načina pridelovanja oz. nepripravljenost opustiti ustaljene, a zastarele in škodljive prakse kmetovanja. Posledično so obstoječi ekološki pridelovalci v manjšini, ekološko kmetovanje pa slovi kot neperspektivno. Projekt smo zasnovali tako, da bodo zaobjeti vsi ključni elementi trajnostne prehrane: ekološko, sezonsko, lokalno in samo/so-oskrbno.

Namen in cilji projekta

Osrednji namen projekta Trajnostna prehrana na podeželju je dvig ozaveščenosti o različnih vidikih trajnostne prehrane na podeželju tako med pridelovalci kot med porabniki. Cilj ozaveščanja lokalnega podeželskega prebivalstva o ekološkem kmetijstvu je povečevanje zanimanja za ekološko pridelavo in predelavo, boljše razumevanje pojma trajnostne prehrane, več objav o obravnavani tematiki v lokalnih medijih, boljše poznavanje lokalnih ponudnikov ter kot posledica vseh vzpostavljanje ekološkega kmetijstva kot perspektivnega načina kmetovanja.

Drugi namen projekta je širjenje praktičnega znanja, ki prispeva k povečanju samooskrbe v posameznem gospodinjstvu. Cilj je lokalno prebivalstvo spodbuditi k obisku izobraževalnih delavnic (fermentacija zelenjave, raziskovanje divje hrane, priprava ozimnice), ki stremijo k vzpostavljanju novega vrednotnega sistema do lokalne, sezonske in doma pridelane hrane. Končni cilj povezovanja na praktičnih delavnicah je aktivno sodelovanje lokalnega prebivalstva pri razvoju sistema lokalne sooskrbe.

Tretji namen projekta je uveljavitev platforme za mreženje, krepitev sodelovanja in promocijo lokalnih ekoloških kmetovalcev, ki bo vzpostavila prakse in skupne projekte za konstantno in strateško usmerjeno sodelovanje ekoloških kmetovalcev – krepitev in povečanje ekološke zadruge. Drugi cilji v tem sklopu so tudi povečanje števila ekoloških produktov v pomurski regiji ter izboljšanje prodaje pridelkov in izdelkov lokalnih ekoloških kmetov.

Četrti namen projekta je promocija trajnostnih praks na podeželju, konkretneje v Pomurju. Cilj promocije je povečati prepoznavnost uspešnih lokalnih zgodb ekoloških (in širše trajnostnih) kmetovalcev in navdušiti potencialno zainteresirane za zagon podobnih projektov v regiji.

Maša in Aljaž iz kmetije MašAljaž, ki sta v sklopu projekta izvedla delavnici o samooskrbnem vrtnarjenju in o tržnem vrtnarjenju (avgust 2024).

Načrt aktivnosti in okvirna časovnica

Julij ’24:

priprava in izvedba predavanja Sonje Bertalanič o sonaravnih načinih kmetovanja s poudarkom na biodinamiki, izzivih, specifikah ter potencialih za podeželje in specifično za Pomursko regijo

Delavnici sonaravnega vrtnarjenja v izvedbi kmetija mašAljaž: samooskrbno in tržno vrtnarjenje

Avgust ’24:

sejem Agra : promocija in skupen nastop ekoloških kmetov Pomurja

September ’24:

delavnica o ekološki pridelavi in predelavi na ekoloških kmetijah Rozmarič in Topolovec

Oktober ’24:

Grajski bazar : promocija in skupen nastop ekoloških kmetov Pomurja

celodnevni dogodek “dan trajnostne prehrane” : voden ogled po posestvu, moderirana diskusija o trajnostni prehrani na podeželju; predstavitev lokalnih ponudnikov; delavnica fermentacije zelenjave; pogostitev (podnebni meni)

Januar ’25:

skupnostna priprava ozimnice in izmenjava presežkov

interno izobraževanje; DIY projekt vzpostavitev manjše zasipnice;

Februar ‘25:

Delavnica priprave sadik

Marec ‘25:

Delavnica divje hrane: učni obisk šolarjev na posestvu

April ‘25:

Delavnica o gojenju gob

Evalvacija projekta, analiza stanja, zastavitev nadaljnjih aktivnosti