Ajdova kaša z divjimi rastlinami je odlična, preprosta in hranljiva jed.
S košaro v roki se odpravimo na sprehod po travniku, gozdu ali po svojem vrtu. Naberemo šopek divjih rastlin, ki jih dobro poznamo in so v pričujočem letnem času na voljo, kot so na primer:
Navadno koprivo
Navadno lakoto
Mrtvo koprivo
Navadno zvezdico ali kurja črevca
Regrat
Divji luk
Bršljanasto grenkuljico
Šipek
Cikorijo
…
Na drobne kocke narežemo eno čebulo in na drobno nasekljamo dva stroka česna. V nekaj žlicah oljčnega olja čebulo in česen prepražimo, dokler čebula ne postane prosojna.
Dodamo ajdo (polna navadna skodelica zadostuje za 2-3 ljudi).
Ajdo skupaj s čebulo pražimo nekaj minut, da ajda razvije lešnikasto aromo. Dodamo bolj trpežne divje rastline, kot sta kopriva, lakota in divji luk. Zalijemo z malo vode in nekaj minut dušimo, da se rastline zmanjšajo. Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo, ravno toliko, da jo prekrije. Ko tekočina povre, jo spet dolijemo in kuhamo dokler ni ajda skuhana al-dente.
Na koncu dodamo druge rastline, kot so navadna zvezdica, cikorija, grenkulijca in mrtva kopriva. Okrasimo s šipkom, semeni koprive, marjeticami ali trobenticami.
Na koncu lahko na suho popražimo še nekaj lokalnih semen, kot so bučna in sončnična semena ali domači orehi in lešniki in jih potresemo po vrhu.
Dober tek!
Prispevek je nastal v sklopu projekta, ki je financiran s strani MKGP in EU iz kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Projekt se izvaja v okviru 3. javnega razpisa PRP 2014-2020 za Podukrep 16.9 – Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani (2021).
Več o projektu in dejavnostih v sklopu projekta lahko najdete na tej povezavi.