Sveže na naših socialnih omrežjih:

[WD_FB id="2"]

Aktualno

Spremljajte našo spletno in facebook stran za aktualne delavnice in dogodke.

IZPOSTAVLJENO

hrana je politična

Družbeno-politični potencial hrane

Spodnji tekst v prvem delu obravnava različne vidike družbeno-političnih potencialov hrane in razlik med njimi. Drugi del je predstavitev dveh primerov, najprej primer gibanja (La via campesina – Kmečka pot), nato še primer aktualne agrarne reforme v Burkini Faso. V zaključku pa še povezava do kratkega videa, ki predstavi “agrikulturno ofenzivo” v Burkini Faso, ki cilja na doseganje oz. povečanje lastne prehranske suverenosti.

Ohranjanje naših starih sort jablan in hrušk

Projekt »Ohranjanje naših starih sort jablan in hrušk – vzorčni model na avtohtonih sortah« se izvaja v sklopu 6. Javnega razpisa za podukrep 16.2. Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij. Javni razpis se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna Republike Slovenije.

O industrijski konoplji

Industrijska konoplja je uporabna na različnih področjih: gradbeništvo, medicina, prehrana, tekstilstvo itd.

VSE

prehranska veriga, trajnostna prehranska veriga

O trajnostni prehranski verigi

Vabljeni k branju prispevka, ki je nastal kot skupek povzetka projekta Trajnostna prehrana na podeželju, orisa obravnavane problematike, analize lokalnih deležnikov in konceptualizacije ključnih pojmov oz. definiranja razlik med njimi – samozadostnost, samooskrba, sooskrba.

Sonja Bertalanič

Intervju s Sonjo Bertalanič – Trajnostna prehrana na podeželju

Vabljeni k branju intervjuja z magistrico varne prehrane, svetovalko za ekološko kmetijstvo pri KGZS ter avtorico knjige Post in celostna hrana človeka. Z njo smo se pogovarjali o trajnostni prehrani na podeželju, ekološkem kmetijstvu, biodinamiki, dobrih praksah v tujini in potencialih Pomurja.

Intervju je bil izveden v sklopu projekta Trajnostna prehrana na podeželju: od samooskrbe k sooskrbi, ki je financiran s strani Ekosklada prek razpisnih sredstev NVO23.

Užitne divje pomladanske rastline

Pomlad je čas, ko narava oživi in nam ponudi obilo divjih rastlin, polnih vitaminov, mineralov in zdravilnih snovi. Te rastline so bile del prehrane naših prednikov, danes pa jih znova odkrivamo kot okusno in zdravo dopolnilo jedilnika. Oglejmo si nekaj najbolj znanih užitnih vrst, ki jih lahko najdete ta čas v naravi.

nabiranje zelišč v naravi lovro vehovar

Nabiranje zelišč v naravi

Kako se lotimo nabiranja zelišč v naravi in kakšne pripomočke potrebujemo? Nekaj napotkov in navodil najdete v spodnjem prispevku Lovra Vehovarja.

zeliščarske delavnice 2024 - Skupaj na ponovni poti odkrivanja travniških in vrtnih zelišč

Jesenske zeliščarske delavnice 2024 – Skupaj na poti ponovnega spoznavanja travniških in vrtnih zelišč

V začetku septembra 2024 so potekale zeliščarske delavnice v sklopu projekta Skupaj na poti ponovnega spoznavanja travniških in vrtnih zelišč (več o projektu najdete spodaj), s katerimi smo želeli približati tradicijo uporabe zdravilnih rastlin in predstaviti njihov potencial na sodobnih kmetijah. Udeleženci so imeli priložnost spoznati različne vidike zeliščarstva: o uporabi divjih in vrtnih zelišč v kulinariki in zdravilstvu, o pripravi čajnih mešanic, o pomenu in uporabi čarovniških rastlin, in bolj konkretno o odpiranju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Letošnja novost je bila izvedba delavnic za tri razrede dveh osnovnih šol na Goričkem.

Rezultati projekta EIP CVETOČI TRAVNIKI

V spodaj objavljenem dokumentu si lahko preberete več o projektu Cvetoči travniki in doseženih rezultatih projekta. S projektom letos zaključujemo, naši travniki pa bodo tudi v prihodnje cvetoči.