Smo eko-socialni zavod MakroBios Panonija. Locirani smo na Goričkem,  v vasi Lucova, ki šteje 117 prebivalcev in je del občine Gornji Petrovci. Stremimo k razvoju progresivnih praks na podeželju in se držimo koncepta samozadostnega kmečkega gospodarstva, ki temelji na štirih stebrih:


  • energetski in prehranski samooskrbi z visokimi okoljskimi standardi,
  • vključevanju ranljivih skupin z vključenim dodatnim usposabljanjem,
  • izobraževanju zainteresirane javnosti in
  • izvajanju dodatnih aktivnosti s povezovanjem z lokalnimi deležniki.

 

ZAKAJ ŽELIMO, DA NAS SPOZNAŠ:

Eko-socialni zavod sodeluje z nama in še petimi ostalimi študenti različnih fakultet. Vključeni smo v program Študentski inovativni projekti za družbeno korist ali krajše ŠIPK, ki povezuje visokošolske zavode z negospodarskimi organizacijami (društvi, zavodi …).

V prihodnjih mesecih bo naša ekipa poskrbela za nadgradnjo spletne strani, vodenje družbenih omrežij, promocijski video in strategijo vključevanja ranljivih skupin. Nina in Samanta pa bova skrbeli, da boste informirani o novostih in aktivnostih na posestvu.

Soočamo se z izrednimi razmerami.


Smo priča pandemiji smrtonosnega virusa in bolj kot kadarkoli, je narava pokazala svojo moč. Dneve preživljamo v izolaciji. Celo obisk trgovine, ki je sicer povsem samoumeven in je del našega vsakdana, se je spremenil v mučno opravilo, ki v nas vzbuja strah in negotovost. V teh dneh ljudje prihajamo do spoznanja, da nam narava lahko da prav vse, kar potrebujemo. Narava nam nudi zagotovitev osnovnih pogojev preživetja zase in za skupnost. Naše posestvo sledi prav tej filozofiji; biti samooskrben in solidaren.

 

NAŠE BESEDE IMAJO POMEN, KER SE ODRAŽAJO V NAŠEM DELU:

Trenutno delovanje zavoda zajema gradnjo hiš iz naravnih materialov na posestvu v Lucovi, ekološko kmetovanje in sadovnjak. Zavod si, skladno s svojim položajem socialnega podjetja in poslanstvom, prizadeva v svoje delovanje vključiti osebe iz ranljivih skupin.

Poleg omenjenih aktivnosti bo prihodnje delovanje usmerjeno še na izgradnjo centralnega objekta na posestvu, svetovanje in pomoč pri gradnji hiš iz naravnih materialov, ekološko pridelavo in predelavo, povečanje prehranske in energetske samooskrbe na posestvu ter znotraj lokalne skupnosti, redno izvajanje usposabljanj in delavnic, vzpostavitev trgovine z lokalnimi izdelki, povezovanje s sorodnimi projekti…


Vse kar izdelujemo je iz naravnih materialov. Kmalu pa bo posest priskrbljena tudi s pitno vodo iz bližnjega izvira. Pomembno nam je, da vzpodbujamo in podpiramo lokalno oziroma vse, kar se ustvari doma, v Sloveniji. Na ta način pripomoremo tudi k dobri pretočnosti sredstev znotraj države in njenih krajev.

 

V RAZMISLEK:

Narava nas je zaprla v lastne kletke. Na koncu dneva smo vsi enaki, ne glede na to kdo smo, kaj v življenju počnemo in kaj imamo. Stojimo pred nečem večjim od nas samih in prosimo za preproste stvari kot so zrak, voda, hrana in bližina sočloveka. Ali je res potrebno, da nas narava sama opomni nase in na svojo moč? Spoštujmo jo in se zavedajmo, da lahko s samooskrbo, ki je nenazadnje prijazna do narave, zagotovimo zadostne pogoje za življenje. Postanimo samooskrbni in bodimo še bolj solidarni. Tako bomo poskrbeli zase, za svoje bližnje in naravo.


Se beremo kmalu!

Nina in Samanta, (Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi)

Projekt sofinancirajo:

Slovenski regionalni razvojni sklad

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (www.eu-skladi.si).

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.