Gradnja hiš iz naravnih materialov

Žive hiše z nizko porabo energije gradimo iz kamna, lesa, slame, ilovice in industrijske konoplje.

 

Živi objekti iz naravnih materialov imajo nizko porabo energije, ki ustreza standardom pasivne hiše, majhen (ničelni ali celo pozitivni) ekološki odtis skozi celoten življenjski cikel rasti, gradnje in razgradnje ter najpomembneje – so zdravo in prijetno bivalno okolje.

 

V zagonski fazi socialnega podjetja bosta na posestvu na ta način zgrajena dva objekta, ki se bosta uporabljala kot učni poligon za nove sodelavce. Po izgradnji bosta služila kot vzorčna objekta za področje dejavnosti naravne gradnje, po vsebini pa bosta namenjena turistični dejavnosti.

 

Dve vzorčni hiši

V prvi prevladuje uporaba lesa, ilovice in slame, končana pa bo do konca letošnjega leta 2019. Druga hiša bo poleg prej omenjenih surovin imela poudarek na uporabi industrijske konoplje za gradnjo, predvidoma bo končana do konca leta 2020. Vzorčni hiši predstavljata dva primera različnih gradenj iz naravnih materialov in sta namenjeni gostom za nastanitev ter vsem, ki jih zanima tak način gradnje oziroma razmišljajo o podobni hiši za lastne potrebe.

 

V zadnjem času se ponovno odkriva potenciale gradnje hiš iz bal slame in drugih naravnih materialov, kar ni presenetljivo glede na številne prednosti, ki jih prinaša.

 

Značilnosti slamnate gradnje:
  • je okolju prijazna, saj uporablja obnovljive, lahko dostopne lokalne materiale, ki ne oddajajo strupenih snovi v ozračje;
     
  • je energetsko učinkovita, kajti bale slame nudijo odlično izolacijo (tako toplotno kot zvočno);
     
  • slama je material, ki diha, kar omogoča naravno zračenje;

  • zmanjšuje uporabo drugih izolacijskih materialov, ki so lahko zdravju škodljivi;

  • že pri njeni izgradnji se porabi 10 krat manj energije, kot pri konvencionalni gradnji.

Galerija slik:

Rezervacija hiške:

Vzorčna živa hiša ima 70 m² (dve spalnici, dnevna soba, kuhinja, kopalnica, pokrita terasa, kamin). Nastanitev sprejme do 5 ljudi.

Obišči nas na:

Projekt sofinancirajo:

Slovenski regionalni razvojni sklad

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (www.eu-skladi.si).

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.