Vabilo: dnevi trajnostne gradnje 2022

VABILO NA DOGODEK: DNEVI TRAJNOSTNE GRADNJE

Dogodek MakroBios Panonija, so.p.

Lucova 33, 9203 Gornji Petrovci, Slovenija

Vabljeni na “Dneve trajnostne gradnje”, ki bodo potekali na našem posestvu v Lucovi. V treh terminskih sklopih se bomo s pomočjo strokovnjakov, s katerimi sodelujemo, spoznali z različnimi vsebinami opisanimi spodaj:

A: 17. – 18. september
B: 30. september – 2. oktober
C: 14. – 16. oktober

Prvi vikend (A) bo posvečen uvodu v trajnostno gradnjo. Teoretske osnove bomo osvojili prek predavanja Stojana Habjaniča, ki nam bo kasneje – ob ogledu dveh hiš iz naravnih materialov na našem posestvu (slamnate in konopljine) – predstavil osnovne značilnosti in prednosti take gradnje.
O možnostih (so)financiranja podobnih projektov, primernih razpisih in prijavah nanje, bo govorila direktorica našega socialnega podjetja Darja Korelc, ki bo na voljo tudi za individualno svetovanje.
Mini vzporeden, bolj praktično naravnan projekt bo načrtovanje rastlinjaka na posestvu (zasnova, izbira lokacije in materialov, grede …) in priprava starega hleva na začetek prenove (krepitev opečnatih zidov, dozidava, …).

Na drugem (B) vikendu se nam bosta pridružili Maša Ogrin in Nina Vidic iz arhitekturnega kolektiva Mismo. Predstavili bosta načrte, ki sta jih pripravili za prenovo treh objektov na posestvu s poudarkom na preobrazbi starega hleva.
Praktični del bo posvečen dograditvi hleva (zunanja stena, konstrukcija za streho) in nadaljevanju dela na rastlinjaku.

V zadnjem terminu (C) bo potekala vikend delavnica slamokrovstva, ki jo bosta vodila strokovnjaka za slamokrovstvo Janez in Anton Golnar. Razdeljena bo na teoretični del s predstavitvijo in praktični del, kjer bomo postavljali slamnato streho na starem hlevu. V sklopu vikenda bo v soboto (15. oktobra) potekal dan odprtih vrat, kjer bomo obiskovalcem predstavili naše aktivnosti in načrte za prihodnost. Vabljeni v čim večjem številu, da se ob jedači povežemo somišljeniki in izvajalci podobnih projektov.

Udeležba je na vikendih brezplačna in ne zahteva predhodne prijave. Vabljeni, da se priključite tudi samo za en dan.

Vsem, ki bi se delavnic udeležili za cel vikend, in predvsem na praktičnem delu aktivno sodelovali, nudimo brezplačno prenočišče in obroke. Udeležba ni omejena samo na en termin (na en vikend). Za prostovoljce/ke prosimo za predhodno prijavo na info@makrobios.si.

Za dodatne informacije spremljajte našo FB stran Makrobios Panonija so. p. in objave v tem dogodku.

Podrobnejši program za prvi vikend:

SOBOTA 17. 9.

9:00

Ogled posestva, nastanitev prostovoljcev (možen prihod že v petek)

10:00

Stojan Habjanič: predavanje o trajnostni gradnji – teoretski uvod v gradnjo z naravnimi materiali ter praktična primera hiše iz slame in konoplje (novogradnja)

12:00 Malica

13:00

Obnova starega hleva: ogled stanja, opis predpriprave, načrtovanje ojačitve

Rastlinjak: načrtovanje (lokacija, skice, izračuni, material)

14:00

Individualno svetovanje glede trajnostne gradnje in obnove – Stojan Habjanič

15:00 – 17:00

Finance, razpisi, projektne dokumentacije, svetovanje – Darja Korelc

NEDELJA 18.9.

9:00 – 15:00

Praktično delo na obnovi stene, priprava terena za rastlinjak

15:00 – 16:00 Refleksija prvega sklopa in priprava na naslednje dogodke